Ožujak 2019.
01.03.
31.03.
5.
Radionica
05.03.2019
8.
Radionica
08.03.2019
14.
Radionica
14.03.2019
16.
Radionica
16.03.2019
18.
Radionica
18.03.2019
20.
Radionica
20.03.2019
23.
24.
Radionica
24.03.2019
25.
Radionica
25.03.2019
27.
Radionica
27.03.2019
30.
31.
Radionica
31.03.2019
Poklon bon

Radionice

Putovanje u vremenu na kockici čokolade i zrnu kave
13.02.2015

Povijest i priče o čokoladi i kavi

Od kakao zrna koje se povezivalo s bogovima, čokolada kakvu danas poznajemo prošla je dug put. U Srednjoj Americi, domu kakaovca, smatralo se da napitak od kakaa daje moć nad ženama onome koji ga pije, a i danas svjedočimo brojnim teorijama o moći čokolade. Španjolski osvajači dovode kakao u Europu gdje napitak brzo postaje omiljen na kraljevskim dvorovima, a engleskim, nizozemskim i francuskim osvajanjima kakaovac se širi svijetom, počinje se prerađivati i polako postaje slatki užitak koji danas uveseljava milijune ljudi diljem svijeta.

Za razliku od porijekla čokolade, kava nam dolazi iz Afrike, probija se na Bliski Istok i, zahvaljujući trgovini, ulazi u Europu. Nastala je slučajnim kuhanjem zrnaca kave za koja se smatralo da čovjeku vraćaju vitalnost. Od 15. stoljeća, od kada postoje najraniji zapisi konzumiranja kave, napitak je, baš kao i čokolada, prošao dalek put – od afričkog zrna do današnje šalice kave. Gastroblogerica, zaljubljenica u slastičarstvo, Anja Bajt, ispričat će vam najljepšu priču o kavi i čokoladi!

 

Vrijeme:
13.02.2015., 18:30 – 19:00 h

Mjesto:
HDLU (Džamija), Trg žrtava fašizma, Zagreb

Cijena:
besplatno

TALIJANSKE slastice
27.03.2019
Prošle radionice

Projekti

© Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o. 2019 - sva prava pridržana
  • Centar za kulturu prehrane
  • Nazorova 18
  • HR - 10 000 Zagreb
  • +385 91 481 4466