Marelice u rumu
Svima je poznat rumtopf- voće koje se zajedno sa rumom uz dodatak šećera slaže u poseban lonac od proljeća pa sve do zime i najčešće se konzumira za Božić . Za ovaj moj mirisni liker ili desert ne morate čekati do Božića da u njemu uživate. Kreće sezona marelica pa vam recept stiže u pravo vrijeme. Nije teška priprema i ne treba vam puno sastojaka a sa ovim likerom možete zadiviti svoje goste a može biti i kao divna ideja za hand made poklon.
Sastojci:
1 kg marelica
800 g šećera
2 limuna
500 ml ruma
12 žlica vode
Priprema:
-čvrste i zrele marelice operite,raspolovite po pola i izvadite im koštice,
-u loncu šećer rastopite sa 12 žlica vode,stavite da provri i u vruće umiješajte marelice i maknite sa vatre,
-ostavite da se sve ohladi a onda u ohlađeno dodajte iscjeđeni sok od limuna i rum i lagano promješajte,a onda napunite u čiste i sterilizirane staklenke(hladne) i dobro zatvorite.
-ja sam u staklenke najprije slagala marelice a onda sam u svaku staklenku skoro do vrha zalila sa tekućinom,na kraju mi je ostalo malo same tekućine koju sam ulila u bocu.
-liker se može odmah konzumirati ali bolji je kad jedno vrijeme odstoji i kad se okusi prožmu.
-ja sam liker čuvala na suhom i hladnom mjestu,a nakon otvaranja čuvala sam u hladnjaku -možete pijuckati i grickati solo,a fino je i kao dodatak za aromatiziranje kolača i biskvita.Marelice možete servirati uz sladoled,tučeno slatko vrhnje ili šlag
...
Dobar tek i veliko hvala autorici :)
Njezine zaista predivne, prefine i kreativne kulinarije pratite na https://www.instagram.com/srceodcokolade01/
Pridružit se #kuhamdoma - podijeli što kuhaš & inspiriraj druge na >
https://tinyurl.com/kuhamdoma
#kulturaprehrane #kuhamdoma