FORAGING – Škola samoniklog jestivog & ljekovitog bilja s Gabi kreirana je kako biste se vratili korak ili dva nazad u prirodu, naučili koliko toga možete naći u divljini i iskoristiti kao hranu i/ili lijek.
Škola ja koncipirana u 4 cjelodnevne radionice prema 4 sezone. Na pojedinoj cjelodnevnoj radionici prolazimo:
-
Predavanje – teorijski dio gdje učimo osnove botanike, prikupljanja bilja, sezone te konkretne biljke koje su karakteristične. Dio se odvija na teren, dio u centru za kulturu prehrane
-
Priroda – odlazak u prirodu, primjena naučenog, prepoznavanje i prikupljanje biljaka. Lokacija je Sljeme, Maksimir ili nasip uz Savu unutar Zagreba.
-
Kuhanje i priprema – praktični dio gdje ćemo sve naučeno i prikupljeno primijeniti kuhajući po 4 recepta od prikupljenog bilja i pripremom 2 ljekovita pripravka. Lokacija je Centar za kulturu prehrane.
U tijeku su upisi u cijelu školu.
Primamo samo 8 polaznika.
Ako ostane mjesta, biti će moguće uključivanje na pojedinu cjelodnevnu radionicu.
U nastavku su informacije za uplate cjiele škole i detalji za prvu radionicu
1. JESENSKI FORAGING , a nakon toga, detaljni opisi sve 4 sezone i više o voditeljici Gabrijeli Vrbetić :)
Očekujemo velik broj prijava zato, požuri i rezerviraj mjesto!
INFORMACIJE
Voditeljca: Gabrijela Vrbetić mag.ing.agr / @itisgabysgarden
Kada: 5.11.2022. 10-16h / JESENSKI FORAGING
Gdje: Sljeme, Maksimir ili nasip uz Savu unutar Zagreba.
Javit ćemo prijavljenim polaznicima. Organiziramo se unutar grupe s prijevozom jer nakon terena idemo u kuhinju.
Za sljedeće radionice, termini će biti najavljeni. Ako se oformi grupa, prilagođavat ćemo termine tako da svima odgovara.
…
Cijena
Cijela škola: 3,000 HRK / 398 EUR*
Mogućnost plaćanja u 4 rate po 750kn / 99.5 EUR
1. rata do 31.10.22.
2. rata do 31.12.23.
3. rata do 4.3.23.
4. rata do 4.6.23.
Po modulu / ako ostane mjesta: 1150,00 HRK / 153 EUR*
* Cijene su izračunate prema konverziji 7,5345 kuna za euro.
NAKON UPLATE, OBAVEZNO JE POSLATI POTVRDU I PRIJAVU NA info@kulturaprehrane.hr
Podaci za uplatu
Uplate je potrebno izvršiti na: IBAN HR1023600001501932088
Biotechnicon d.o.o., Nazorova 18, 10000 Zagreb
Opis: NAZIV RADIONICE
Poziv na broj: (OIB uplatitelja)
FORAGING s Gabi
Škola samoniklog jestivog & ljekovitog bilja
Modul 1. JESEN
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija) koliko ostane vremena viška od važnijih tema, toliko ću proširiti ovaj dio koji je ogroman
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Jesensko jestivo i ljekovito samoniklo bilje (i ono proljetno livadno koje možemo pronaći i sad na jesen, ovisno o temperaturi i oborinama): glog, šipak, trnina, trputac (uskolisni i širokolisni), kopriva, sedmolist, list stolisnika, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, lukovice medvjeđeg luka (ovisno o terenu i odluci, na lokaciji lukovica bila si na radionici u 7.mj.) - o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati (moguće promjene vrsta zbog vremenskih prilika; mraz, kiša...): glog, šipak, trnina, trputac (uskolisni i širokolisni), kopriva, sedmolist, list stolisnika, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, lukovice medvjeđeg luka
Kuhanje:
-
Juha od batata i lukovica medvjeđeg luka
-
Kruh sa koprivom
-
Ravioli sa divljim biljem
-
Pita od batata i gloga
-
Liker od šipka i vanilije
-
Tinktura gloga
Modul 2. ZIMA
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija)
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Zimsko jestivo i ljekovito samoniklo bilje: potočarka, maslačak – korijen, čičoka – gomolj (ovisno o terenu gdje ćemo ići), divlja mrkva i pastrnjak korijen, imela, hren, trputac (uskolisni i širokolisni), lijeska /rese – o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati (moguće promjene vrsta zbog vremenskih prilika; snijeg, kiša...): potočarka, maslačak – korijen i rozeta, čičoka – gomolj, divlja mrkva i pastrnjak korijen, imela, hren, trputac (uskolisni i širokolisni), lijeska /rese
Kuhanje:
-
Gulaš od junetine i divljeg korjenastog povrća
-
Palenta sa potočarkom i maslačkom
-
Namaz sa grahom, potočarkom i divljim korijenjem (maslačak, divlja mrkva)
-
Pita od jabuka sa resama lijeske
-
Kava od korijena maslačka
-
Bomboni od trputca
Modul 3. PROLJEĆE
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija)
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Proljetno jestivo i ljekovito samoniklo bilje: kopriva, maslačak, medvjeđi luk, češnjača, divlji luk vlasac, trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, bljušt, hmelj, list stolisnika, pastrnjaka, divlje mrkve, sedmolista, livadne djeteline, broćika, kiselica, cecelj, cikorija, lavlji zub, kostriš, mišjakinja, plodovi režuhe, list divlje kupine, gloga - o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati (moguće promjene vrsta zbog vremenskih prilika; snijeg, kiša, mraz...): kopriva, maslačak, medvjeđi luk, češnjača, divlji luk vlasac, trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, bljušt, hmelj, list stolisnika, pastrnjaka, divlje mrkve, sedmolista, livadne djeteline, broćika, kiselica, cecelj, cikorija, lavlji zub, kostriš, mišjakinja, plodovi režuhe, list divlje kupine, gloga
Kuhanje:
-
Juha od medvjeđeg luka, koprive i ostalog divljeg bilja
-
Toplo-hladna salata sa piletinom, bukovačama, mišjakinjom, sedmolistom i plodovima režuhe
-
Orzoto sa kozicama, bljuštom i kiselicom
-
Štrudle sa sirom, češnjačom, divljim vlascem i koprivom
-
Tonik od broćike za lice
-
Začinska sol sa divljim biljem ili pesto od miješanog divljeg bilja
Modul 4. LJETO
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija)
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Ljetno jestivo i ljekovito samoniklo bilje (i ono proljetno koje možemo pronaći i sad na ljeto, ovisno o temperaturi i oborinama, košnji): kopriva (list i sjeme), trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, list i cvijet stolisnika, livadna djetetelina, kiselica, cecelj, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, divlja mrkva, lukovice medvjeđeg luka, divlji mažuran, majčina dušica, pelin, menta, kupina, bobice bazge, abdovine, šipak (sve 3 vrste zriju ovisno o jačini sunca početkom 8.mj./kraj 7.mj., ovisno gdje ćemo ići na teren) -o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati: kopriva (list i sjeme), trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, list i cvijet stolisnika, livadna djetetelina, kiselica, cecelj, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, divlja mrkva, lukovice medvjeđeg luka, divlji mažuran, majčina dušica, pelin, menta, kupina, bobice bazge, abdovine, šipak
Kuhanje:
-
Kiš pita sa divljim biljem
-
Foccacia sa rajčicom, lukovicama medvjeđeg luka i majčinom dušicom
-
Maslac od sedmolista i lista divlje mrkve (možda ako bude sjemenkama koprive)
-
Tart od šljiva /borovnica sa divljim voćem i sjemenkama divljeg pastrnjaka
-
Eliksir od mente i divljeg mažurana
-
Tinktura stolisnika i pelina
*Za svaku sezonu moguće je da neke biljke nećemo pronaći (vremenski uvjeti i lokacija), a neke koje nisu navedene hoćemo (to je uobičajeno u radu sa i u prirodi), pa će i prema tome navedeni recept biti u praksi modificiran.
*Pred svaku sezonu (pogotovo proljeće i ljeto) predlažem eventualnu izmjenu/dopunu popisa biljnih vrsta koje sakupljamo (npr. cvijet crvene djeteline može zbog vremenskih uvjeta procvasti krajem travnja ako termin radionice bude tada, bobice bazge, abdovine, šipak, itd...). Hvala na razumijevanju!
Važne napomene
Termine popunjavamo po redoslijedu prijave.
Preporučamo da se prijavite i izvršite uplatu što prije kako bi osigurali svoje mjesto.
Za rezervaciju je potrebno poslati mail s potvrdom uplate na info@kulturaprehrane.hr
U slučaju da polaznik ne dođe ili ne otkaže dolazak minimalno 3 dana prije planiranog održavanja tečaja, uplaćeni iznos je bespovratan.
Zadržavamo pravo promjene termina u slučaju nedovoljnog broja prijava i tada se uplaćeni iznos vraća ili se može iskoristiti za drugu radionicu.
Veselimo se druženju!
O Voditeljici
Zovem se Gabrijela Vrbetić, mag.ing.agr., imam 35 godina i završen Agronomski fakultet, smjer Hortikultura uz inozemnu stručnu praksu u Grčkoj (Atena). Prije godinu i pol (05.2021.) napustila sa posao u gradu, vratila se u svoje izvorno stanište - Prirodu i u potpunosti se posvetila onome što zapravo jesam i najbolje znam – istraživanju, sakupljanju i očuvanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja mojeg jaskanskog kraja. Za moje početke u sakupljanju bilja zaslužan je moj stric koji mi je tada bio jedini izvor znanja i literature (imala sam oko 10 godina). Narušeno fizičko zdravlje te želja za jednostavnijim i zdravijim načinom života potaknuli su me na razmišljanje o bogatstvu naše divlje flore kao izvoru hrane i prirodnom lijeku.
Od prošlog proljeća (03.2021.) organiziram radionice *Samoniklo jestivo i ljekovito bilje* u prirodi, pokraj Jastrebarskog. Cilj i namjera mojih radionica je ući dublje u svijet biljaka koje nas okružuju; upoznati ih na njihovom prirodnom staništu kako bi se teoretsko znanje pretvorilo u iskustvo kojim nastaje trajno znanje i daljnja sigurnost u prepoznavanju našeg samoniklog bilja. Na radionicama učimo prepoznati i sakupljati naše divlje ljestive i ljekovite biljke, kako nam mogu pomoći poboljšati zdravlje, sa naglaskom na jestivo samoniklo bilje ('foraging') i kako ga pripremati.
Cjelodnevnim zajedničkim učenjem i sakupljanjem biljaka u prirodi opuštamo svoje tijelo, um i duh te ponovno otkrivamo neprocjenjivu snagu ljekovite prirode i zajedništva. Ponovno uspostavljajmo izgubljeni kontakt i komunikaciju sa Majkom Prirodom; vraćanje počecima, našim korijenima, našim duboko zakopanim instinktima i vještinama za preživljavanjem u Prirodi. Pogotovo sad kad je tendencija poskupljenja hrane postala svakodnevnica.
Surađujem sa poznatim hrvatskim chefom – uvrštavanje divljeg jestivog bilja u menije.
Više o meni i mom radu pronađite ovdje:
Instagram profil: @itisgabysgarden
Veselimo se druženju s vama :)
#kulturaprehrane
FORAGING – Škola samoniklog jestivog & ljekovitog bilja s Gabi kreirana je kako biste se vratili korak ili dva nazad u prirodu, naučili koliko toga možete naći u divljini i iskoristiti kao hranu i/ili lijek.
Škola ja koncipirana u 4 modula prema 4 sezone. Svaki modul sastoji se od 3 susreta:
-
Predavanje – teorijski dio gdje učimo osnove botanike, prikupljanja bilja, sezone te konkretne biljke koje su karakteristične. Lokacija je Centar za kulturu prehrane, srijeda 18-20:30h
-
Priroda – odlazak u prirodu, primjena naučenog, prepoznavanje i prikupljanje biljaka. Lokacija je okolica Zagreba. Subota u terminu prema najavi.
-
Kuhanje i priprema – praktični dio gdje ćemo sve naučeno i prikupljeno primijeniti kuhajući po 4 recepta od prikupljenog bilja i pripremom 2 ljekovita pripravka. Lokacija je Centar za kulturu prehrane, nedjelja 10-12:30h
U tijeku su upisi u cijelu školu.
Primamo samo 8 polaznika.
Ako ostane mjesta, biti će moguće uključivanje na pojedini modul.
Upisuje se cijeli modul tj. sva tri susreta.
U nastavku su informacije za uplate ciklusa i detalji za modul 1. JESENSKI FORAGING , a nakon toga, detaljni opisi sve 4 sezone i više o voditeljici Gabrijeli Vrbetić :)
Očekujemo velik broj prijava zato, požuri i rezerviraj mjesto!
INFORMACIJE
Voditeljca: Gabrijela Vrbetić / @itisgabysgarden
Kada:
JESENSKI FORAGING Modul 1. / 3 susreta u listopadu
1. Teorijski dio: 12.10.2022. / 18:00 - 20:30h
Gdje: Centar za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb
2. Terenski dio: subota 15.10.2022. – 2,5-3h
Gdje: Lokacija prema najavi – Područje Jasterbarskog (u slučaju kiše, dogovaramo drugi termin)
3. Kuhanje i priprema + ručak: nedjelja 16.10.2022. / 10:00-12:30h
Gdje: Centar za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb
Za sljedeće module, termini će biti najavljeni. Ako se oformi grupa, prilagođavat ćemo termine tako da svima odgovara.
…
Cijena
Cijela škola: 4,000 HRK / 531 EUR*
Mogućnost plaćanja u 4 rate po 1000kn / 132.75 EUR
1. rata do 4.10.22.
2. rata do 4.1.23.
3. rata do 4.3.23.
4.rata do 4.6.23.
Po modulu / ako ostane mjesta: 1150,00 HRK / 153 EUR*
* Cijene su izračunate prema konverziji 7,5345 kuna za euro.
NAKON UPLATE, OBAVEZNO JE POSLATI POTVRDU I PRIJAVU NA info@kulturaprehrane.hr
Podaci za uplatu
Uplate je potrebno izvršiti na: IBAN HR1023600001501932088
Biotechnicon d.o.o., Nazorova 18, 10000 Zagreb
Opis: NAZIV RADIONICE
Poziv na broj: (OIB uplatitelja)
FORAGING s Gabi
Škola samoniklog jestivog & ljekovitog bilja
Modul 1. JESEN
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija) koliko ostane vremena viška od važnijih tema, toliko ću proširiti ovaj dio koji je ogroman
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Jesensko jestivo i ljekovito samoniklo bilje (i ono proljetno livadno koje možemo pronaći i sad na jesen, ovisno o temperaturi i oborinama): glog, šipak, trnina, trputac (uskolisni i širokolisni), kopriva, sedmolist, list stolisnika, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, lukovice medvjeđeg luka (ovisno o terenu i odluci, na lokaciji lukovica bila si na radionici u 7.mj.) - o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati (moguće promjene vrsta zbog vremenskih prilika; mraz, kiša...): glog, šipak, trnina, trputac (uskolisni i širokolisni), kopriva, sedmolist, list stolisnika, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, lukovice medvjeđeg luka
Kuhanje:
-
Juha od batata i lukovica medvjeđeg luka
-
Kruh sa koprivom
-
Ravioli sa divljim biljem
-
Pita od batata i gloga
-
Liker od šipka i vanilije
-
Tinktura gloga
Modul 2. ZIMA
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija)
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Zimsko jestivo i ljekovito samoniklo bilje: potočarka, maslačak – korijen, čičoka – gomolj (ovisno o terenu gdje ćemo ići), divlja mrkva i pastrnjak korijen, imela, hren, trputac (uskolisni i širokolisni), lijeska /rese – o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati (moguće promjene vrsta zbog vremenskih prilika; snijeg, kiša...): potočarka, maslačak – korijen i rozeta, čičoka – gomolj, divlja mrkva i pastrnjak korijen, imela, hren, trputac (uskolisni i širokolisni), lijeska /rese
Kuhanje:
-
Gulaš od junetine i divljeg korjenastog povrća
-
Palenta sa potočarkom i maslačkom
-
Namaz sa grahom, potočarkom i divljim korijenjem (maslačak, divlja mrkva)
-
Pita od jabuka sa resama lijeske
-
Kava od korijena maslačka
-
Bomboni od trputca
Modul 3. PROLJEĆE
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija)
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Proljetno jestivo i ljekovito samoniklo bilje: kopriva, maslačak, medvjeđi luk, češnjača, divlji luk vlasac, trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, bljušt, hmelj, list stolisnika, pastrnjaka, divlje mrkve, sedmolista, livadne djeteline, broćika, kiselica, cecelj, cikorija, lavlji zub, kostriš, mišjakinja, plodovi režuhe, list divlje kupine, gloga - o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati (moguće promjene vrsta zbog vremenskih prilika; snijeg, kiša, mraz...): kopriva, maslačak, medvjeđi luk, češnjača, divlji luk vlasac, trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, bljušt, hmelj, list stolisnika, pastrnjaka, divlje mrkve, sedmolista, livadne djeteline, broćika, kiselica, cecelj, cikorija, lavlji zub, kostriš, mišjakinja, plodovi režuhe, list divlje kupine, gloga
Kuhanje:
-
Juha od medvjeđeg luka, koprive i ostalog divljeg bilja
-
Toplo-hladna salata sa piletinom, bukovačama, mišjakinjom, sedmolistom i plodovima režuhe
-
Orzoto sa kozicama, bljuštom i kiselicom
-
Štrudle sa sirom, češnjačom, divljim vlascem i koprivom
-
Tonik od broćike za lice
-
Začinska sol sa divljim biljem ili pesto od miješanog divljeg bilja
Modul 4. LJETO
Teorija:
-
Osnove botanike - (sistematika, morfologija)
-
Samoniklo jestivo bilje – važnost i prednosti njegovog korištenja u svakodnevnoj ishrani
-
Pravila pri sakupljanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i njegovo čuvanje do pripreme (hrana, biljni pripravak)
-
Ljetno jestivo i ljekovito samoniklo bilje (i ono proljetno koje možemo pronaći i sad na ljeto, ovisno o temperaturi i oborinama, košnji): kopriva (list i sjeme), trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, list i cvijet stolisnika, livadna djetetelina, kiselica, cecelj, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, divlja mrkva, lukovice medvjeđeg luka, divlji mažuran, majčina dušica, pelin, menta, kupina, bobice bazge, abdovine, šipak (sve 3 vrste zriju ovisno o jačini sunca početkom 8.mj./kraj 7.mj., ovisno gdje ćemo ići na teren) -o svakoj vrsti: stanište, prepoznavanje, zanimljivost iz povijesti i jestivi i ljekoviti dijelovi koje ćemo sakupljati
Priroda / Teren:
-
Lokacija radionice: Jastrebarsko (okolica) – stanište livade, šume i šumskog ruba
-
Popis biljaka koje ćemo sakupljati: kopriva (list i sjeme), trputac (uskolisni i širokolisni), sedmolist, list i cvijet stolisnika, livadna djetetelina, kiselica, cecelj, broćika, maslačak, lavlji zub, pastrnjak, divlja mrkva, lukovice medvjeđeg luka, divlji mažuran, majčina dušica, pelin, menta, kupina, bobice bazge, abdovine, šipak
Kuhanje:
-
Kiš pita sa divljim biljem
-
Foccacia sa rajčicom, lukovicama medvjeđeg luka i majčinom dušicom
-
Maslac od sedmolista i lista divlje mrkve (možda ako bude sjemenkama koprive)
-
Tart od šljiva /borovnica sa divljim voćem i sjemenkama divljeg pastrnjaka
-
Eliksir od mente i divljeg mažurana
-
Tinktura stolisnika i pelina
*Za svaku sezonu moguće je da neke biljke nećemo pronaći (vremenski uvjeti i lokacija), a neke koje nisu navedene hoćemo (to je uobičajeno u radu sa i u prirodi), pa će i prema tome navedeni recept biti u praksi modificiran.
*Pred svaku sezonu (pogotovo proljeće i ljeto) predlažem eventualnu izmjenu/dopunu popisa biljnih vrsta koje sakupljamo (npr. cvijet crvene djeteline može zbog vremenskih uvjeta procvasti krajem travnja ako termin radionice bude tada, bobice bazge, abdovine, šipak, itd...). Hvala na razumijevanju!
Važne napomene
Termine popunjavamo po redoslijedu prijave.
Preporučamo da se prijavite i izvršite uplatu što prije kako bi osigurali svoje mjesto.
Za rezervaciju je potrebno poslati mail s potvrdom uplate na info@kulturaprehrane.hr
U slučaju da polaznik ne dođe ili ne otkaže dolazak minimalno 3 dana prije planiranog održavanja tečaja, uplaćeni iznos je bespovratan.
Zadržavamo pravo promjene termina u slučaju nedovoljnog broja prijava i tada se uplaćeni iznos vraća ili se može iskoristiti za drugu radionicu.
Veselimo se druženju!
O Voditeljici
Zovem se Gabrijela Vrbetić, mag.ing.agr., imam 35 godina i završen Agronomski fakultet, smjer Hortikultura uz inozemnu stručnu praksu u Grčkoj (Atena). Prije godinu i pol (05.2021.) napustila sa posao u gradu, vratila se u svoje izvorno stanište - Prirodu i u potpunosti se posvetila onome što zapravo jesam i najbolje znam – istraživanju, sakupljanju i očuvanju samoniklog jestivog i ljekovitog bilja mojeg jaskanskog kraja. Za moje početke u sakupljanju bilja zaslužan je moj stric koji mi je tada bio jedini izvor znanja i literature (imala sam oko 10 godina). Narušeno fizičko zdravlje te želja za jednostavnijim i zdravijim načinom života potaknuli su me na razmišljanje o bogatstvu naše divlje flore kao izvoru hrane i prirodnom lijeku.
Od prošlog proljeća (03.2021.) organiziram radionice *Samoniklo jestivo i ljekovito bilje* u prirodi, pokraj Jastrebarskog. Cilj i namjera mojih radionica je ući dublje u svijet biljaka koje nas okružuju; upoznati ih na njihovom prirodnom staništu kako bi se teoretsko znanje pretvorilo u iskustvo kojim nastaje trajno znanje i daljnja sigurnost u prepoznavanju našeg samoniklog bilja. Na radionicama učimo prepoznati i sakupljati naše divlje ljestive i ljekovite biljke, kako nam mogu pomoći poboljšati zdravlje, sa naglaskom na jestivo samoniklo bilje ('foraging') i kako ga pripremati.
Cjelodnevnim zajedničkim učenjem i sakupljanjem biljaka u prirodi opuštamo svoje tijelo, um i duh te ponovno otkrivamo neprocjenjivu snagu ljekovite prirode i zajedništva. Ponovno uspostavljajmo izgubljeni kontakt i komunikaciju sa Majkom Prirodom; vraćanje počecima, našim korijenima, našim duboko zakopanim instinktima i vještinama za preživljavanjem u Prirodi. Pogotovo sad kad je tendencija poskupljenja hrane postala svakodnevnica.
Surađujem sa poznatim hrvatskim chefom – uvrštavanje divljeg jestivog bilja u menije.
Više o meni i mom radu pronađite ovdje:
Instagram profil: @itisgabysgarden
Veselimo se druženju s vama :)
#kulturaprehrane